III Međunarodani miting solidarnosti sa Kubom

U organizaciji Društva za prijateljstvo „Bugarska – Kuba“ i Kubanskog instituta za prijateljstvo sa drugim narodima – ICAP u Sofiji je održan III Međunarodni miting solidarnosti sa Kubom zemalja Centralne i Istočne Evrope, od 17. do 19. novembra 2017. Još jednom su predstavnici iz ovih zemlja istakli prijateljstvo sa kubanskim narodom u njegovoj borbi za ostvarenje kubanskog socijalizma, u njegovim težnjama za napredak društva, za saradnju sa svim narodima sveta, posebno u nastojanjima za očuvanje mira u svetu i stvaranje stabilnijih i pravednijih međunarodnih odnosa.

Konferencija je radila u plenumu, a imala je i tri radne grupe, razmatrajući sledeće teme: međunarodnu podršku Kubi u njenim nastojanjima da okonča ekonomsku blokadu nametnutu pre više decenija od strane Sjedinjenih Američkih Država i za povratak okupirane teritorije Gvantanamo; razmatranje aktivnosti vezanih za rad na društvenim mrežama i drugim vidovima komunikacija, kao i načine kako da se mladi ljudi više privuku u pokrete solidarnosti sa Kubom.

Učesnici konferencije su odali počast i priznanje idejama i delu revolucionara i državnika Fidela Kastra Ruza koji je preminuo prošle godine. Takođe, odali su počast njegovom saborcu, revolucionaru Ernestu Če Gevari povodom pedesetogodišnjice od njegove smrti.

Na konferenciji su učestvovali predstavnici organizacija i društava prijateljstva iz 22 evropske zemlje i usvojili završni dokument, Deklaraciju konferencije. Iz Srbije je učestvovala sedmočlana delegacija Društva srpsko-kubanskog prijateljsva, Beograd. Uvek smo bili uz kubanski narod, posebno od formiranja savremene Kube do današnjeg vremena kada je prošle, 2016. izvojevan veliki uspeh u Generalnoj skupštini UN, kada jača saradnja Kube sa Evropskom unijom, dobija podršku zemjlja Azije, Afrike i Latinske Amerike i sl. Podržavali smo i podržavamo njenu borbu za potpunu normalizaciju odnosa sa Amerikom, ukidanje ekonomskih sankcija, za ztvaranje baze Gvantanamo i da se ta teritorija vrati pod njenu jurizdikciju, za borbu Kube protiv mešanja u njene unutrašnje poslove što je protivno Povelji UN i međunarodnom pravu. U današnjoj, veoma složenoj međunarodnoj situaciji važno je da se pozitivni trend podrške Kubi nastavi i posle dolaska nove administracije na čelo SAD. Nesumnjivo, poseban je problem baza Gvantanamo i nastojimo da sledimo politička i humanitarna načela kako bi doprineli rešavanju tog pitanja.

 

Dr A. Damian-Lakićević

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>