ПОВОДОМ СМРТИ ФИДЕЛА КАСТРА РУСА

Нека мала Куба, ма колико да је њено срце данас испуњено болом, буде истовремено и поносна, јер се цео слободарски и правдољубиви свет зауставио на тренутак да ода почаст Фиделу Кастру Русу, великом човеку и неприкосновеном вођи славне Кубанске револуције, борцу за једнакост и правду међу људима, доследном интернационалисти и једном од највећих бораца против империјализма у XX веку, такође и великом пријатељу нашег народа. Фидел је био државник јединствене снаге, човек широких идеја и јасних принципа, јединства речи и дела, отелотворење политике правде и праведности, револуционарности и хуманизма. Дао је цео живот за револуцију, и да се сто пута родио, сто пута би га дао.

Куба је географски мала земља, али њено је име у универзалној историји борбе за слободу исписано великим словима. Исписао га је народ Кубе борбом у којој су га предводили и давали му пример људи попут Хосе Мартија, Ернеста Геваре и Фидела Кастра.

Каже се да велики људи умиру два пута, једном када умру физички, други пут када умру њихове идеје. Фидел је умро, али његове идеје живе и даље у срцима људи који сањају исти сан о праведнијем и хуманијем друштву. Његово дело остаје историјски светионик за левицу и хуманизам у целом свету.

Hasta siempre, comandante, живећеш заувек у нашим срцима.

 

Роман Балвановић

Председник Југословенског удружења латиноамериканиста

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>